Peruanska maka za bolju seksualnu želju


Mnoge biljke mogu utjecati na libido i žena i muškaraca, međutim, one također sa sobom nose negativne posljedice kao što su povišeni tlak ili ubrzano kucanje srca.
Stoga je potrebno odvagati pozitivne i negativne učinke svake biljke zasebno, prije nego li se upustimo u njenu konzumaciju.
Peruanska biljka maka (Lepidium meyenii) je prepuna nutrijenata i služi kao izvrsna alternativa tvarima koje pojačavaju libido. Naime, ona povećava plodnost, utječe na razinu testosterona, broj i pokretljivost spermatozoida i djeluje kao odličan afrodizijak.
Već se 2.600 godina uzgaja na nedostupnim predjelima Anda, gdje rijetko koja biljka uspijeva, što prikladno opisuje njene dobrobiti za organizam: simbol je snage i izdržljivosti stanovnika Južne Amerike.
Nalikuje rotkvici i kultivira se na visini od 2.700 do 4.300 metara nadmorske visine. Tradicionalno se koristila za poboljšanje plodnosti i ljudi i životinja.
S obzirom da regulira izlučivanje hormona (spolnih i endokrinih žlijezda), maka održava njihovu razinu optimalnom, te tako poboljšava funkcije spolnih organa, čime se izravno utječe na vitalnost organizma. Također je pravi saveznik žena jer ublažuje probleme koji nastupaju s PMS-om i regulira menstrualni ciklus ujednačavanjem razine estrogena i progesterona.
Uz učinak na libido i plodnost, maka također pomaže tijelu prilogaoditi se stresu. Uz danas rastući problem utjecaja stresa na seksualni život, ova bi se biljka mogla koristiti kao recept za “ubijanje dvije muhe jednim kamenom”. Peruanci koriste korijen make kako bi vratili energiju iscrpljenom organizmu i pripremili ga za svakodnevne napore.
Proteini make sadrže 20 aminikiselina i sedam od osam esencijalnih aminokiselina, te je pravi rudnik sterola, koji pozitivno utječu na imunitet. Peruanska je biljka bogata kalcijem, magnezijem, fosforom, kaljem, sumporom, natrijem i željezom. Također, sadrži tragove cinka, bakra, selena, joda, bizmuta magnezija i kositra. Od vitamina, sadrži B1, B2, C i E.
Stručnjaci preporučuju konzumaciju praha make, i to između dvije do šest jušnih žlica dnevno

Comments