Ova riba bogata omega-3 masnim kiselinama trebala bi biti redoviti stanovnik svih popisa ljekovitih namirnica. Jer losos to zaista i jest.
Naime, svako novo istraživanje iznova potvrđuje kako konzumacija lososa snižava krvni tlak i kolesterol te pomaže u sprječavanju bolesti srca. Istraživači Sveučilišta iz San Diega su izvijestili kako viši unos omege-3 čuva gustoću kostiju, čime one postaju otpornije i manje lomljive. Niste baš ludi za lososom? Pokušajte povećati unos hladnovodnih riba jedući neke druge vrste poput srdele, tune i skuše.
k”Sve ove ribe obiluju visokim količinama omega-3 masnih kiselina. Osobe koje ih redovito konzumiraju imaju niži rizik od srčanog udara, hipertenzije i moždanog udara”, izjavila je dr. Jennifer Sacheck.
Druga važna hranjiva tvar koju dobivamo konzumacijom lososa je vitamin D. Međutim, studije su pokazale kako je kod brojnih ljudi, diljem svijeta, zabilježen manjak ovog vitamina.“To je uzrok za veliku zabrinutost budući da je vitamin D najvažniji element u izgradnji snažnih i zdravih kostiju. Zimi, mnogi ljudi ne dobivaju dovoljno sunca, i stoga moraju nadopuniti svoju ishranu ovim vitaminom”, objavili su znanstvenici.
Čak i male bebe, koje se još uvijek hrane majčinim mlijekom, ne primaju dovoljno vitamina D. Upravo se zbog toga liječnici pribojavaju povratka rahitisa i bolesti mekanih kostiju. Liječnici savjetuju svim mladim majkama da redovito konzumiraju losos kako bi svojim bebama pružile dovoljne količine moćnog vitamina D.
Comments
Post a Comment