Čir je zarazan ! Evo koji su najbolji lekovi za čir na zadnjici, licu, preponama…


Furunkul je druga reč za čir. Čirevi po koži su bakterijske ili gljivične infekcije folikula dlaka. Inficirani folikul dlake može biti na bilo kom delu tela, gde prirodno rastu dlake. Kada se folikul dlake inficira, koža oko njega postaje upaljena. Ako se pitate kako izgleda čir na koži – izgleda kao crvena, podignuta izbočina na koži, koja će pući i ispustiti tečnost.
Čir može početi kao benigna izbočina na vašoj koži, slično bubuljici. Međutim, kako se infekcija pogoršava, čir može postati tvrd i bolan. Bakterije i mrtve ćelije kože mogu da se nakupe ispod kože, formirajući gnoj. Pritisak može dovesti do toga da se javi pucanje čira i oslobađanje njegove tečnosti.
Bol je obično najgori pre nego što čir pukne i najverovatnije će se poboljšati nakon što se čir na koži isprazni.
Čirevi po koži variraju u veličini od malog kao zrno graška do velikog kao loptica za golf. Koža oko zaraženog folikula dlake može postati crvena, otečena i osetljiva.
cir
Gde se najčešće javljaju čirevi po koži ?
Čir se može pojaviti bilo gde na telu, a najviše tamo gde postoji trenje. Ako vas zanima gde se najčešće javljaju čirevi po koži, to može biti:
čir na vratu
licu
zadnjici
čir na leđima
čir na stomaku
čir na butini
preponama
u uhu
ispod pazuha
na dojci.
Čir na zadnjici
Čir na zadnjici, odnosno apsces na zadljici ili pak pilonidalna cista – jeste veoma neugodna i često veoma bolna pojava. Kada su u pitanju čirevi na zadnjici uzrok može biti bilo koja vrsta bakterija ili gljivica. Najčešće je to bakterija Staphilococcus aureus. Svako ima S. aureus na svojoj koži, što je normalna pojava. Bakterija izaziva infekciju samo ako uđe u vaš krvotok kroz otvorenu ranu, kao što je posekotina ili ogrebotina. Kada se bakterija nađe u krvi, vaš imuni sistem pokušava da se bori i čir je zapravo rezultat nakupljanja belih krvnih zrnaca koji rade da eliminišu infekciju.
cir na dupetu
Imate veće šanse da dobijete čir na guzi ako je vaš imuni sistem ugrožen ili ako imate zdravstveno stanje koje usporava zarastanje rana. Dijabetes i ekcem, hronični poremećaj kože koji se karakteriše izuzetno suvom kožom i svrabom – su dva primera hroničnih stanja koja mogu povećati rizik od dobijanja čira. Rizik se može povećati ako se upustite u blizak, lični kontakt sa nekim ko već ima ovu infekciju. Dakle, čir na koži može da se prenosi sa osobe na osobu, tačnije bakterija koja izaziva infekciju.
Čir na zadnjici simptomi:
Apsces na zadnjici počinje kao čvrsta, crvena, bolna izraslina, koja je obično oko 1 cm u veličini. Tokom narednih nekoliko dana, čir na zadnjici postaje mekši, veći i bolniji. Uskoro se formira gnojni džep na vrhu čira. Ovo su znaci teške infekcije:
Koža oko čira se inficira i postaje crvena, bolna, topla i otečena.
Više čireva se može pojaviti oko prvobitnog.
Može se razviti groznica.
Limfni čvorovi mogu oteći.
Lečenje čira na zadnjici ili pilonidalne ciste se obično sprovodi antibioticima, pražnjenjem čira i u najtežim slučajevima hiruškom intervencijom.
Čir na nozi
Čir na nozi se obično razvija na unutrašnjoj strani butina, jer butine mogu da se trljaju jedna protiv druge i biti znojave, naročito po toplom i vlažnom vremenu. To podstiče bakterije da rastu unutar folikula.
cir na preponi
Čir na preponi je takođe moguć, takođe zbog toga što su tu često povoljni uslovi za rast bakterija. Gnojni čirevi po preponama mogu da budu veoma bolni. Potkožni čir na preponi je posledica infekcije folikula dlake u ovom predelu i može biti veoma čvrst i bolan. Ukoliko postoje gnojni čirevi po preponama, nikako ih ne treba cediti ili na bilo koji način iritirati.
Čir ispod pazuha
Budući da pazuh predstavlja idealno mesto za rast i razmnožavanje bakterija, čir ispod pazuha je vrlo uobičajena pojava. Pored toga što ima dosta folikula dlaka, tu su i znoj, vlažni uslovi i bakterije – pa je verovatnoća za infekciju folikula izuzetno velika. Čir ispod pazuha može da počne kao čvorić ispod pazuha.
Čirevi na genitalijama
Čirevi na genitalijama se mogu pojaviti bilo gde na genitalijama kod muškaraca i žena. Čirevi na genitalijama mogu početi kao mala, crvena izraslina i razviti se tokom nekoliko dana u natečeno, bolno mesto sa belim ili žutim gnojnim vrhom.
Čir na anusu
Čir na anusu ili analni apsces je bolno stanje u kojem se razvija nakupina gnoja u blizini anusa. Većina analnih apscesa su rezultat infekcije malih analnih žlezda.
Najčešći tip apscesa je perianalni apsces. Čir na anusu se često pojavljuje kao bolna izraslina poput otoka u blizini anusa, a može biti crvene boje i topla na dodir. Analni apsces koji se nalazi u dubljem tkivu je ređi i može biti manje vidljiv.
Analni apsces može imati mnogo različitih uzroka, a oni uključuju:
infekcija analne fistule (malog površnog oštećenja na koži analnog kanala)
polno prenosive infekcije
blokirane analne žlezde.
Simptomi
Površni analni apscesi su često povezani sa:
bolom, koji je obično konstantan, a pogoršava se tokom sedenja
iritacijom kože oko anusa, uključujući oticanje, crvenilo i osetljivost
ispuštanjem gnoja
konstipacijom ili bolom povezanim sa crevima
Dublji analni apscesi mogu takođe biti povezani sa:
groznicom
drhtavicom
slabošću.
Ponekad, groznica je jedini simptom dubokog analnog apscesa.
Kako izlečiti čir na kozi ?
Mnogi ljudi ne moraju da posete lekara za lečenje čira, osim ukoliko čir nije i dalje veliki, nije puknuo ili je veoma bolan više od dve nedelje. Obično se čir na koži sam već isprazni i počinje da prolazi u kratkom vremenskom periodu.
Tretman za tvrdokorne čireve po koži obično uključuje korake za unapređenje njegove drenaže (pražnjenja) i lečenja. Ceđenje čira nikako ne bi trebalo sprovoditi, budući da to može pogoršati infekciju i pogoršati već postojeće stanje.
Kako izlečiti čir na koži? Tople obloge mogu da ubrzaju pucanje čira. Nanesite toplu i vlažnu oblogu tokom dana da bi se olakšalo oticanje.
Nastavite da primenjujete toplinu da obezbedite, kako ozdravljenje, tako i olakšanje od bolova nakon što čir pukne. Operite ruke i ispirajte mesto gde je čir temeljno i često sa toplom vodom i antibakterijskim sapunom kako bi se izbeglo širenje bakterija u drugim oblastima vašeg tela.
Obratite se svom lekaru ukoliko vaš čir ne pukne ili ako ste u teškim bolovima, nakon nekoliko nedelja. Možda ćete morati da uzimate antibiotike da izlečite infekciju – tako da možemo reći da lek za čir mogu biti antibiotici.
Vaš lekar može da izabere da ručno isprazni čir sa sterilnim instrumentima. Napominjemo da ne pokušavate nikakvo stiskanje, pritiskanje ili ceđenje čira – budući da ovo može da poveća rizik od dublje infekcije i ozbiljnih ožiljaka.
Kako izlečiti čir na koži prirodnim lekovima?
Ulje čajevca
Ulje čajnog drveta ima antibakterijska, antigljivična i antiseptična svojstva. Redovna upotreba ulja čajnog drveta će ubrzati proces lečenja i dati vam olakšanje od nelagodnosti uzrokovane apscesom i čirom na koži.
Umočite komad čiste vate u ulje čajevca, a zatim lagano utapkajte ovo direktno na čir.
Radite to nekoliko puta dnevno, nekoliko dana dok se čir ne izleči.
Napomena: Izvršite alergijski test na malom delu kože pre upotrebe ovog leka da isključite mogućnost da ulje čajnog drveta izaziva iritaciju kože. Nemojte da uzimate ulje čajevca interno.
Kurkuma
Kurkuma je prirodni čistač krvi i ima antiinflamatorna svojstva koja mogu biti veoma korisna u lečenju čireva po koži.
Kuvajte jednu kašičicu praha kurkume u čaši mleka ili vode. Pijte ovo tri puta dnevno 4-5 dana.
Takođe, možete napraviti pastu od jednake količine svežeg đumbira i kurkume i nanesite je na čir i pokrijte čistom krpom.
Tople obloge
Primena toplih obloga je najlakši način da se smanji bol i povećava cirkulacija, radi lečenja čira.
Umočite čistu krpu u toplu vodu i držite je preko čira oko 10 minuta. Takođe možete da koristite toplu slanu vodu. Bitno je da je obloga vlažna i topla.
Ponovite postupak 3 ili 4 puta dnevno.
Crna mast za čireve na koži
Crna mast, koja je na bazi amonijum sulfogirodalata, između ostalog se koristi i za izvlačenje čireva na koži. Ova mast spada u grupu organskih dezinfekcionih sredstava sa sumporom, a takođe deluje i protivupalno i stimuliše lečenje kože.
Crna mast za čireve na koži se nanosi 2 puta dnevno u tankom sloju, pa se pokrije gazom. Ukoliko je koristite za izvlačenje dubljih čireva na koži, onda je morate nanositi u debelom sloju, pa pokriti gazom. Primenjuje se uveče, a zatim se ujutru ispira. Ovo treba ponoviti nekoliko uzastopnih noći (2-6 dana) – ili sve dok se čir na koži ne isprazni.

Comments